Olympus E-M5II Gebruikers Review

Door Pieter Holland

Van Lotje getikt.

Een beetje van lotje getikt?

Al minstens 15 jaar zweer ik bij het merk Sony voor al mijn foto- en video-werk. Het lag dan ook best buiten mijn comfortzone om op een uitnodiging in te gaan eens een week een Olympus E-M5II uit te testen. Was ik nou een beetje van lotje getikt? Nou, dat pakte toch wel even anders uit dan ik dacht van te voren.

Gebruikersvriendelijk en kwalitatief goed

Op de eerste testdag toog ik op mijn fiets door Nederland en de 498 gram van de camera bleek gelijk heerlijk in de hand te liggen. De menu’s en instellingen zijn zo intuïtief dat je je weg makkelijk weet te vinden zonder eerst 80 pagina’s handleiding door te hoeven lezen. Mannen lezen liever geen handleidingen. De knoppen om het diafragma en de sluitertijd aan te passen liggen mooi voor respectievelijk je duim en wijsvinger. Het enige lastige voor mij – als fietser – was dat de aan/uit knop links zit waardoor ik 2 handen nodig heb om de camera aan te zetten. En geloof me rijdend op een fiets valt dat niet mee als je zuinig bent op  je voortandjes. Op mijn testexemplaar van de Olympus zat een kwalitatief goede 12-40mm pro-lens en ik was zeker niet ontevreden met de beelden die ik op de eerste avond mocht aanschouwen.

Kwaliteit Olympus dik in orde

 

 

 

Stabilisatie in de body verdien je zo terug

Stabilisatie zit bij Olympus in de body

Als fervent fietser heb ik mijn camera altijd in de voortas op mijn stuur zodat ik ‘m snel tevoorschijn kan halen en gebruiken. Een groot voordeel van de M5 is dat deze tot diep in de schemering fotograferen uit de hand toestaat door z’n 5-assige stabilisatie systeem. Geen bewogen foto’s meer omdat je handen trillen van de kou. En dit systeem is een investering die zichzelf snel terug verdient omdat de stabilisatie in de camera zelf ingebouwd zit en je dus geen kostbare gestabiliseerde lenzen meer hoeft te kopen. Het werkt bij elke lens die je er opschroeft, uh opklikt. Werelds.

Om nog maar wat hoogtepunten te noemen

De E-M5 Mark II heeft een mooi kantelbaar lcd-scherm dat ook bruikbaar is om mee te vloggen omdat het naar de voorkant gekanteld kan worden. De elektronische zoeker heeft mijn voorkeur als fotograaf wiens start nog ligt ten tijde van de analoge camera. In de zoeker lees je, net als op het LCD, keurig alle gewenste informatie af over de op dat moment actieve instellingen. De camera fotografeert in 16 mio pixels in RAW en geeft je dus alle mogelijkheid om achteraf nog zeer flexibel zaken aan te kunnen passen. Met 10 foto’s per seconde is op de snelheid niks aan te merken en met de functie timelapse, HDR en bracketing kun je ook je creatieve kant goed uitleven.

Point & Shoot en je compositie is klaar om gedeeld te worden.

Een erg leuke extra vind ik de mogelijkheid om meerdere foto’s in de camera gelijk te combineren tot een compositie-foto zoals veel mobieltjes dat kunnen. En met de ingebouwde WIFI deel je het ook nog eens net zo makkelijk. Diezelfde WIFI staat het overigens ook toe de camera volledig vanaf je mobieltje te bedienen, inclusief de touchscreen autofocus.

 Avondfotografie

In mijn testperiode heb ik ook een workshop avondfotografie van Olympus en Foto Booms bezocht. Ik hou ervan om Amsterdam bij nacht vast te leggen maar als ik na uren door de stad gezworven te hebben thuiskwam, viel het resultaat mij toch altijd wat tegen. Dat ligt nu definitief achter me want deze workshop onder leiding van Gerrit de Groot en de mogelijkheden van de Olympus camera heeft me echt verbijsterd. Zo weet ik nu perfect te belichten in het donker.  Door belichtingstrappetjes te gebruiken die in de praktijk zo makkelijk te maken zijn met de Olympus combineer ik nu 5 of meer foto’s tot 1 perfect belichte plaat. Eentje waar je wel echt blij van wordt.

Van onderbelicht

via overbelicht

 

 

naar de perfect uitgelichte foto.

Live Composite

Lighttrails on the Highway

Ik kreeg al steeds meer de smaak te pakken van de Olympus maar de klap op de vuurpijl waardoor ik serieus overweeg al m’n Sony-spullen in te leveren en over te schakelen was de functie Live Composite. Heb je ook wel eens geprobeerd om van die mooie lichtstrepen te krijgen in je foto’s? Stond je dan ook uren te proberen? Laat ik de sluiter 20 seconden openstaan, 30 minuten of een uur? Het resultaat van je poging was altijd pas zichtbaar na afloop van die gok en dat kon even duren zeg. Vaak gaf die gok niet het gewenste resultaat en kon je weer van voren af aan beginnen. Die tijden zijn voorbij. Met Live Composite zie je in je beeldscherm het resultaat namelijk live opbouwen.

Rondvaartboten in de Amsterdamse grachten

Je ziet de strepen live ontstaan en kunt de opname dus exact op het juiste moment stoppen. Namelijk als jij tevreden bent met wat je ziet in je schermpje. En het is zo doodsimpel te bedienen. Het enige nadeel van deze techniek is dat het zo leuk is dat je alsnog veels te lang buiten blijft. Maar nu dan wel om de juiste redenen.

Gratis uittesten mag ook jij

Al met al ben ik behoorlijk enthousiast over de Olympus E-M5 Mark II en ik denk dat ik Foto Booms maar eens om verlenging van de testperiode ga vragen. Maar er is nog beter nieuws. Via Foto Booms mag ook jij een Olympus camera met lens een tijdje vrijblijvend uitproberen. Wil je zelf wel eens checken of mijn enthousiasme terecht is, go your gang! Informeer bij Foto Booms naar de mogelijkheden.

 

Hier kun je ook nog wat filmmateriaal zien geschoten met de M5 en een DJI-Drone.